Δεκεμβρίου 21, 2023

Παράγοντες που επηρεάζουν την περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι

Η περιεκτικότητα των καρπών της ελιάς σε λάδι δεν εξαρτάται από τον αριθμό ή το μέγεθός τους.

Όταν τα δέντρα φτάσουν σε πλήρη ωρίμανση, η ποσότητα ελαιολάδου στη σάρκα είναι ομοιόμορφη σε όλους τους καρπούς, ανεξάρτητα από από το μέγεθος της ελιάς ή από τη συνολική απόδοση. Η τελική περιεκτικότητα σε λάδι εξαρτάται από την αλληλεπίδραση των συνθηκών ανάπτυξης του δέντρου και την ποικιλία του. Ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα θρέψης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού.

Θρέψη και περιεκτικότητα ελαιολάδου στην ελιά

Η εφαρμογή λιπασμάτων που παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία σε δέντρα της ποικιλίας «Manzanillo», σε αμμώδη εδάφη, έχει δείξει θετική επίδραση στην απόδοση και την περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα όταν συνδυάζονται και με την πρακτική της δακτυλίωσης.

Ασβέστιο και βόριο

Οι διαφυλλικές εφαρμογές ασβεστίου και βορίου σε δύο δόσεις, στο στάδιο της πλήρους άνθησης και 15 ημέρες αργότερα αυξάνουν το περιεχόμενο της σάρκας σε λάδι σε τρεις ελαιοπαραγωγικές ποικιλίες Αberquina, Koroneiki και Bouteillan. Το γέμισμα των καρπών αυξάνεται και το περιεχόμενο σε λάδι μεγιστοποιείται όταν το ασβέστιο και το βόριο εφαρμόζονται συνδυαστικά. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα επαναλαμβάνονται για τις τρεις ποικιλίες σε πειράματα δυο καλλιεργητικών περιόδων. Η αύξηση της δόσης του ασβεστίου κατά 2% και του βορίου κατά 100ppm είχε την καλύτερη επίδραση στις δυο παραμέτρους (βάρος και περιεκτικότητα σε λάδι).

Επίδραση ασβεστίου και νορίου στην καρπόδεση της ελιάς