Σεπτεμβρίου 04, 2023

Χημική Σύσταση Καλαμποκιού

Τυπική κατανομή συστατικών καλαμποκιού (ποσοστό % της Ξηράς Ουσίας)

Συστατικά

Καρπός

Χλωρά βιομάζα

Άμυλο

70-75

30

Πρωτεΐνη

8-10

8

Λάδι

4

3

Ζάχαρα

1,7

9

Ινώδη συστατικά

8,9

40

Τέφρα

1,5-2

5

Λοιπά

 

5

 

Ο καρπός του καλαμποκιού είναι τροφή πλούσια σε ενέργεια με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, υψηλό συντελεστή πεπτικότητας και μικρή περιεκτικότητα σε ινώδεις ουσίες. Οι πρωτεΐνες του ενδοσπερμίου του καλαμποκιού περιέχουν υψηλά επίπεδα ζεϊνης και γλουτένης (60-85% της πρωτεΐνης) και είναι ελλιπείς στα ουσιώδη αμινοξέα λυσίνη και τρυπτοφάνη. Η γλουτένη του καλαμποκιού υστερεί σε ποιότητα και έτσι το ψωμί που παράγεται από καλαμπόκι δεν φουσκώνει (Rooney κ.α. 2004). To λάδι που εξάγεται από το έμβρυο είναι καλής ποιότητας, πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει πολύ καλή συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα.

 

Αναλογία των τμημάτων του φυτού κατά τη συγκομιδή σε καλαμπόκι για ενσίρωση (Schroeder 2004)

Τμήμα του φυτού

Ποσοστό %

Σπόρος

15-60

Φύλλα

15-25

Βλαστός

20-40

Σπάδικας

12-18

 

Η χημική σύσταση του ενσιρώματος παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση όπως και η αναλογία των διαφόρων τμημάτων του φυτού στο στάδιο της συγκομιδής. Συμπερασματικά η ποσότητα και η ποιότητα του καλαμποκιού που συγκομίζεται για ενσίρωση εξαρτάται από το υβρίδιο, τον πληθυσμό των φυτών, τη λίπανση, το στάδιο συγκομιδής, τη διαχείριση και την αποθήκευση (Δ. Παπακώστα – Τασοπούλου – Χειμερινά σιτηρά 2008).