Γενικές πληροφορίες για το Κριθάρι

Το κριθάρι (Hordeum vulgare) είναι από τα πρώτα δημητριακά που καλλιέργησε ο άνθρωπος, με ενδείξεις που τοποθετούν ιστορικά την καλλιέργεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής το 8.500 π.Χ.

Παγκόσμια παραγωγή Κριθαριού

Σήμερα, καταλαμβάνει σημαντική καλλιεργήσιμη έκταση στον πλανήτη με μεγάλη μάλιστα γεωγραφική εξάπλωση. Το κριθάρι είναι φυτό που προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορα κλίματα και μάλιστα πολύ καλύτερα από τα υπόλοιπα σιτηρά. Μεγάλες χώρες παραγωγής είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αργεντινή και οι ΗΠΑ (FAO). Η παγκόσμια παραγωγή κριθαριού φτάνει περίπου το 20% της αντίστοιχης του μαλακού σιταριού.Pagkosmia_paragwgh_krithari.jpg

Στην Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση σε έκταση μετά το σκληρό και το μαλακό σιτάρι. Η καλλιέργεια του κριθαριού εκτείνεται από τις βόρειες, μέχρι τις νότιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Η προσαρμοστικότητά του οφείλεται βασικά στους πρώιμους τύπους του, που ωριμάζουν σχετικά νωρίς και μπορούν να αποφεύγουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας στην τελική παραγωγή (Ι.Γ.Β.Φ & Γ.Π).

Κατανάλωση κριθαριού παγκοσμίως

Η συνολική κατανάλωση κριθαριού παγκοσμίως παρουσιάζει την ίδια τάση με τη συνολική παραγωγή του. Τα προϊόντα του προορίζονται κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών, για ανθρώπινη κατανάλωση και τη ζυθοποιία. Το 70% της συνολικής παραγωγής κριθαριού χρησιμοποιείται για ζωοτροφή, το 16% για την παραγωγή βύνης για αλκοολούχα ποτά και το 14% ως συστατικό διαφόρων τροφών για τον άνθρωπο.

Αποδόσεις παραγωγής παγκοσμίως

Αναφορικά με τις αποδόσεις της καλλιέργειας βλέπουμε ότι αυτές κυμαίνονται μεταξύ 350-800 κιλών το στρέμμα με τα Η.Α.Ε, την Ιρλανδία και το Βέλγιο να κατέχουν τα πρωτεία και τις γειτονικές μας χώρες να κυμαίνονται κάτω απο 400 κιλά/στρέμμα.

Paragwgh_krithari_xwres.jpg

Παγκόσμια παραγωγή Κριθαριού

Η παγκόσμια παραγωγή στο κριθάρι βλέπουμε ότι έχει σταθεροποιηθεί ανάμεσα στους 120.000.000 με 150.000.000 τόνους από το 1995 και μετά σύμφωνα με τον FAO.

Pagkosmia_paragwgh_krithari.jpg

 

sitari
sitari

Οδηγός λίπανσης για 21 καλλιέργειες

Kατεβάστε τον οδηγό λίπανσης της Yara για 21 καλλιέργειες που συναντάμε στην Ελλάδα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ YARA

Επιλέξτε κάποιο από τα άρθρα για το κριθάρι που σας ενδιαφέρει

Γενικές πληροφορίες για το Κριθάρι

Γενικές πληροφορίες για το Κριθάρι

Το κριθάρι (Hordeum vulgare) είναι από τα πρώτα δημητριακά που καλλιέργησε ο άνθρωπος, με ενδείξεις που τοποθετούν ιστορικά την καλλιέργεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής το 8.500 π.Χ.
Κατηγορίες Κριθαριού

Κατηγορίες Κριθαριού

Η ταξινόμηση των διάφορων τύπων κριθαριού γίνεται με βάση τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά ανάλογα με τον τύπο του στάχεος, την ύπαρξη αγάνων στους σπόρους τους και την ικανότητα των λεπύρων να αποχωρίζονται από τους κόκκους.
Στάδια ανάπτυξης του Κριθαριού

Στάδια ανάπτυξης του Κριθαριού

Το κριθάρι περνάει από 3 ξεχωριστές φυσιολογικές φάσεις καθώς εξελίσσεται η ανάπτυξή του από τη σπορά μέχρι και τη συγκομιδή. Αυτές είναι το βλαστικό στάδιο, το αναπαραγωγικό στάδιο και το στάδιο γεμίσματος του κόκκου.
Ο ρόλος των θρεπτικών στοιχείων στην ανάπτυξη του κριθαριού

Ο ρόλος των θρεπτικών στοιχείων στην ανάπτυξη του κριθαριού

Το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το θείο, το βόριο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που επιδρούν στα χαρακτηριστικά της παραγωγής στο κριθάρι.
Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση εκτός της λίπανσης

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση εκτός της λίπανσης

Τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής, επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες που επιδρούν στην καλλιέργεια κατά τη διάρκεια του βιολογικού της κύκλου.