Θρεπτικά στοιχεία
Τροφοπενία αζώτου χειροτερεύει από
- Εδάφη με χαμηλά ή υψηλά επίπεδα pH
- Αμμώδη ή ελαφρά εδάφη (έκπλυση)
- Χαμηλή οργανική ουσία
- Συνθήκες ξηρασίας
- Αυξημένες βροχοπτώσεις (έκπλυση) ή εντατική άρδευση
- Προσθήκη ή υψηλά επίπεδα μη αποσυντεθειμένων οργανικών ουσιών/κοπριάς (π
- χ
- άχυρο)
- Ταχέως αναπτυσσόμενες καλλιέργειες
Άζωτο είναι σημαντικό για
- την βλαστική ανάπτυξη των πρέμνων και των ριζών, για τη δημιουργία επαρκούς φυλλικής επιφάνειας και για το βάρος των τσαμπιών
- Το Άζωτο είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που καθορίζουν την απόδοση και την ποιότητα των σταφυλλιών ωστόσο, θα πρέπει να χορηγείται ορθολογικά στην καλλιέργεια (όχι σε περίσσεια)
- Ευνοεί την καρπόδεση, το χρώμα των σταφυλλιών, την ποιότητα του κρασιού, την αύξηση των ολικών διαλυτών στερεών (σάκχαρα) και επομένως την ποσότητα της αλκοόλης κατά τη ζύμωση
- Η ορθολογική παροχή αζώτου επιδρά θετικά στη δημιουργία των αρωματικών ενώσεων και των οργανοληπτικών συστατικών του κρασιού