Τροφοπενία καλίου χειροτερεύει από
- Όξινα εδάφη (χαμηλό pH)
- Αμμώδη ή ελαφρά εδάφη (έκπλυση)
- Συνθήκες ξηρασίας
- Υψηλή βροχόπτωση (έκπλυση)
- Εντατική άρδευση
- Βαριά αργιλώδη εδάφη (ιλλίτης)
- Εδάφη με χαμηλά αποθέματα Καλίου
- Εδάφη πλούσια σε Μαγνήσιο
Κάλιο είναι σημαντικό για
- Η πατάτα είναι φυτό με μεγάλες απαιτήσεις σε Κάλιο
- Το Κάλιο είναι θρεπτικό στοιχείο που συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη των φυτών και η διαθεσιμότητά του επηρεάζει με πολλούς τρόπους τις τελικές αποδόσεις της καλλιέργειας
- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη μεγάλης αλλά και ποιοτικής παραγωγής
- Αυξάνει τη φυλλική επιφάνεια ευνοώντας τη φωτοσύνθεση των φυτών
- Αυξάνει το μέγεθος των κονδύλων
- Ενισχύει τα στελέχη, κάνοντάς τα πιο στιβαρά και ανθεκτικά σε παθογόνα που προσβάλλουν την πατάτα
- Βοηθάει τα φυτά να λειτουργήσουν καλύτερα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (υδατικό stress, υψηλές θερμοκρασίες)
- Βελτιώνει τη διαχείριση του νερού μέσα στα φυτά και την καλύτερη λειτουργία τους
- Προωθεί την κανονική ωρίμανση των κονδύλων
- Έχει θετική επίδραση στη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων από τα φύλλα στους κονδύλους
- Αυξάνει την περιεκτικότητα του αμύλου στους κονδύλους
- Βελτιώνει τη διατηρησιμότητα των κονδύλων στην αποθήκη
- Μειώνει το εσωτερικό καφέτιασμα της σάρκας
- Μειώνει το μαύρισμα της πατάτας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος