Έλλειψη ασβεστίου / εσωτερικό καφέτιασμα χειροτερεύει από
- Όξινα εδάφη
- Αμμώδη ή ελαφρά εδάφη (έκπλυση)
- Όξινα τυρφώδη εδάφη
- Εδάφη πλούσια σε Νάτριο
- Εδάφη πλούσια σε Αργίλιο
- Συνθήκες ξηρασίας
- Καρπός με αυξημένη περιεκτικότητα σε Άζωτο ή Κάλιο
- Μεγάλος καρπός
Ασβέστιο είναι σημαντικό για
- Υγιής πράσινη φυλλική επιφάνεια
- Ανώτερη ποιότητα κονδύλων και αυξημένη απόδοση παραγωγής
- Μεγαλύτερη αντοχή των φυτών σε μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλουν την πατάτα
- Μεγαλύτερη αντοχή των φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις που προκαλούν στρες στα φυτά (θερμοκρασία, υγρασία, αλατότητα)
- Καλύτερη ποιότητα φλούδας των κονδύλων, λιγότερες μηχανικές ζημιές στη συγκομιδή και μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης των κονδύλων